Spoed: 06 55 34 28 87
Florence Verloskundigenpraktijk
Geboorteplan
Wij zijn er voor jou!

Geboorteplan

GEBOORTEPLAN

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

 

WAT IS EEN GEBOORTEPLAN?

Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4’tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen.

 

WAAROM EEN GEBOORTEPLAN?

je bent al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

 

Geboorteplan bespreken

Bespreek het geboorteplan met je verloskundige. Zij kan je verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan alternatieven.

 

WAT SCHRIJF JE IN HET GEBOORTEPLAN?

Waar je wilt bevallen

Wie er bij de bevalling mogen zijn

In welke houding je wilt bevallen

Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode

Of je je baby zelf wilt aanpakken

Wie de navelstreng door mag knippen

Of je borstvoeding wilt geven

Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden/ De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn Je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling

 

MAAK EEN GEBOORTEPLAN

Schrijf je geboorteplan. Download hiervoor de ‘checklist geboorteplan’ hieronder. Het is handig om een paar kopieën te maken van de laatste versie. Voor jezelf, de kraamverzorgster, de verloskundige thuis en/of de zorgverlener in het ziekenhuis.